Ce trebuie sa stiti atunci cand va ganditi sa apelati la un detectiv particular

 In Uncategorized

In primul rand, detectivul particular apatinand agentiei de detectivi particulari la care apelati trebuie, in mod obligatoriu, sa detina un atestat profesional , eliberat de catre Inspectoratul General al Politie Romane, care sa ateste faptul ca respectivul detectiv isi desfasoara activitate in conformitate cu Legea 329/2003. De asemenea, detectivul particular trebuie sa detina o legitimatie care ii atesta functia, eliberata de firma in cadrul careia isi desfasoara activitatea.

Inainte de a alege firma de detectivi particulari care sa va ajute la rezolvarea cazului, asigurati-va ca respectiva societate figureaza ca fiind inregistrata la Registrul Comertului si poseda licenta de functionare eliberata de Inspectoratul General al Politiei Romane; astfel veti evita eventualele nereguli practicate de firmele “fantoma” si veti avea rezultate garantate contractual.

Activitatile ce au ca scop investigatiile private se vor desfasura doar pe baza de contract. Informatiile dobandite de catre detectivul particular in urma investigatiilor private sunt confidetiale si se adreseaza exclusiv clientului, in acord cu conditiile impuse de lege.

In cadrul activitatilor de supraveghere si investgare un detectiv particular va respecta urmatoarele obligatii:

  1. Sa manifeste profesionalist si seriozitate profesionala, scopul muncii sale fiind aflarea adevarului in cazul pentru care a fost angajat;
  2. Sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu legea prin mijloace si metode care nu incalca normele de drept sau drepturile si libertatile cetatenesti;
  3. Sa respecte confidentialitatea cazului si a persoanelor implicate, atat in timpul investigatiilor cat si dupa incetarea investigatie si finalizarea cazului; acesta pastrand secretul profesional cu privire la faptele,datele,actele si imprejurimile la care a luat parte in timpul investigatiilor, exceptie facand doar cazurile expres prevazute de lege;
  4. Sa nu uzeze de calitate de detectiv particular in afara orelor de program sau in alte scopuri decat cele in interes de serviciu.
  5. Detectivii particulari au dreptul sa solicite de la institutiile publice, in mod oficial, informatii cu privire la persoanele, bunurile sau serviciile care fac cazul unei investigatii.
Recent Posts

Leave a Comment