Insolvabilii vor fi urmariti de catre detectivii particulari

 In Uncategorized

Romanii care au de gand sa se declare faliti si, implicit, in imposibilitate de plata a datoriilor –fie ele de proportii mari sau mici – facute la banci sau la firmele de leasing trebuie sa fie constienti de faptul ca, din momentul in care se vor declara in mod oficial saraci lipiti pamantului, vor deveni “tinte”.

Cum nu sunt dispusi sa piarda nici macar un leu, bancherii si firmele de leasing au demarat in secret, dar in incontestabila legalitate, o contraofensiva menita sa ii ajute sa isi puna banii la adapost in fata celor care intentioneaza sa ii pagubeasca declarandu-se in mod mincinos insolvabili. In aceasta perioada, atat bancile mari cat si anumite firme de leasing din Romania se pregatesc temeinic pentru ceea ce, considera ei, va fi o avalansa de cereri de declarare a falimentului din partea persoanelor fizice.

“Bancherii romani si firmele de leasing din tara se asteapta la un val de escrocherii din partea clientilor persoane fizice si de aceea iau masuri drastice pentru a se pune la adapost. Firmele de leasing si bancile estimeaza ca cele mai multe cereri de declarare a falimentului – mai exact un procent de aproximativ 25% din contractele in derulare – vor veni din partea celor care au imprumutat bani pentru achizitionare de locuinte”, sustine directorul Companiei de Anchete si Filaj.

Cercetati pana in cele mai mici detalii

In conditiile enuntate, detectivii particulari si directorii bancilor vor face front comun impotriva “smecherilor” care si-au pus in gand sa-i pagubeasca pe bancheri si sa se debaraseze de sumele datorare, sume care ajung in unele cazuri chiar si la milioane de euro. Sub protectia contractelor confidentiale, detectivii privati vor incepe urmarirea falitilor, a caror viata va fi cercetata in amanunt.

Desigur ca primii vizati vor fi cei care figureaza cu imprumuturi de milioane de euro, insa pe lista vor fi si aceia care vor sa scape de datorii mult mai mici. “Este dreptul institutiilor bancare si al firmelor de leasing sa verifice, prin metode legale, clientii in general, si in special clientii care figureaza cu datorii. Noi, detectivii particulari, vom raspunde afirmativ la orice cerere de ancheta privata. Vom cerceta programul persoanei investigate, vom afla care ii este locuinta, vom determina ce mijloacele de transport foloseste, care sunt restaurantele si cafenelele pe care le fercventeaza, precum si valoare hainelor, bijuteriilor si incaltarilor pe care le poarta. Vom intocmi apoi un raport de investigatie, un raport informativ complet care va ajunge la banca. Daca toate elementele anchetei arata ca persoana investigata este intr-o buna starea financiara, si asadar in neconformitate cu cererea de intrare in faliment, banca va decide daca respectivul client mai poate declara falimentul. Noi doar ne facem meseria si le pe masa informatiile solicitate” mai afirma directorul.

Trei perechi de ochi

Poate ca legea falimentului ii scapa pe datornici de rate si de executarea silita, insa nu va imaginati ca acestia vor mai duce aceeasi stil de viata, vor fi obligati sa renunte la aproape tot. Viata insolvabililor va fi cercetata nu doar de catre detectivul particular angajat de banca. Inca doua persoane desemnate de catre judecator, respectiv un administrator si un lichidator, vor urmarii fiecare actiune a debitorul si ii vor tine cu atentie “contabilitatea”.

Inainte de toate, dupa ce cererea datornicului va fi aprobata de judecator, cei doi vor incerca sa vanda orice bun care nu ii este strict necesara persoanei fizice declarata falita. Legea prevede ca automobilele care costa mai mult de 5.000 de euro, precum si toate obiectele din casa care au o valoare mai mare de 5.000 de lei sa fie scoase la vanzare. Asadar, un televizor mai scump, laptop-ul sau masina de spalat nu mai au ce cauta in casa datornicului, daca acestea au costat mai mult de 5.000 de lei.

Lichidatorul va putea vinde chiar si dulapurile sau mobila din casa, daca valoarea lor depaseste respectiva suma. In afara de cheltuielile strict necesare (mancare, curent, gaze etc.), datornicul va fi obligat sa foloseasca toate resursele financiare pentru a achita sumele datorate. Adio vacante, adio haine scumpe, adio petreceri onomastice si mese festive! Toate astea pentru o perioada de 5 ani, cat dureaza insolventa.

Conditiile in ca judecatorul declara o persoana fizica falita

Ca sa poti solicita judecatorului sa te declare falit si sa te eliberezi pentru cinci ani de rate trebuie sa figurezi cu datorii de cel putin 14.000 de lei de mai bine de trei luni. Va trebui sa-i explici judecatorului cum de ai ajuns in situatia de a nu-ti mai putea plati ratele. Daca ti-ai dat demisia de la locul de munca sau ti s-a oferit sansa sa lucrezi si ai refuzat, afla ca nu vei obtine aprobarea judecatorilor. Apoi trebuie sa enumeri toate creditele pe care le ai si sa dovedesti ca ai incercat sa obtii pasuire pentru fiecare dintre ele. Trebuie sa le prezinti judecatorilor situatia ta financiara din ultimii trei ani si sa faci o estimare a gastigurilor tale din urmatorii trei ani.

Recent Posts

Leave a Comment